Stresul termic la păsările de curte

Stresul termic la păsările de curte

Creșterea temperaturilor exterioare poate afecta serios păsările de curte, și poate contribui la apariția fenomenului de ”stres termic”.

Stresul termic reprezintă reacția fiziologică a organismului găinilor la temperaturi ridicate, în special când temperatura ambientală depășește 30–32°C și umiditatea este mare.

Dintre păsările de curte, găinile au cea mai limitată capacitate de termoreglare, astfel că sunt și cele mai predispuse la supraîncălzire. Temperatura optimă de confort pentru găini se situează între 15-24 oC; orice creștere peste acest nivel poate afecta în mod negativ sănătatea și productivitatea păsărilor.

Dacă nu este asigurat un confort termic adecvat, pot apărea scăderi semnificative ale producției de ouă, modificări în calitatea cojii sau a conținutului oului, precum și o utilizare ineficientă a nutrienților din furaj. În plus, stresul termic afectează sistemul imunitar, astfel că poate crește riscul de îmbolnăvire și mortalitate în efectiv.

Cum sunt afectate păsările de supraîncălzire?

Supraîncălzirea păsărilor este ușor de recunoscut, manifestându-se prin următoarele semne clinice:

  • Păsările țin aripile depărtate de corp, pentru a pierde căldură și a-și reduce temperatura corporală;
  • Respiră cu ciocul deschis (gâfâie), uneori cu gâtul întins și capul ridicat;
  • Prezintă apetit alimentar redus, în schimb cel hidric poate fi exagerat. Consumul excesiv de apă, asociat cu stresul termic, poate duce la apariția diareei;
  • Un alt motiv pentru apariția diareei și a tulburărilor digestive poate fi dezechilibrul microbiomului intestinal al păsărilor, care este afectat de creșterea temperaturii;
  • Unele păsări pot deveni letargice sau își reduc activitatea din cauza căldurii;
  • Temperaturile crescute determină secreția excesivă de corticosteron (echivalentul aviar al cortizolului), care suprimă sistemul imunitar, afectează creșterea în rândul păsărilor tinere și reduce calitatea carcasei (carne mai slabă calitativ, mai puțin suculentă și mai puțin bine proporționată).

Cum putem ajuta păsările să depășească perioadele cu temperaturi extreme?

Există mai multe modalități prin care putem ajuta păsările să depășească perioadele toride, prin menținerea stării de sănătate a acestora,, greutatea corporală și calitatea ouălor:

  1. Apa proaspătă în cantitate suficientă: păsările care consumă suficientă apă își pot regla mai eficient temperatura corporală. Asigurarea unei hidratări corespunzătoare ajută și la menținerea calității ouălor (oul conține circa 75% apă; asta înseamnă că, din 100 de grame de ou, 75 de grame sunt reprezentate de apă; în mod specific, albușul conține 87-90% apă, iar gălbenușul aproximativ 50%). Vasele de apă ale păsărilor trebuie amplasate în locuri umbroase, pentru a preveni evaporarea rapidă și supraîncălzirea apei;
  2. Zona amenajată pentru păsări trebuie obligatoriu prevăzută cu spații umbrite unde acestea să se poată adăposti de soare pe timpul zilei;
  3. Păsările trebuie să aibă acces la locuri unde pot face băi de praf, deoarece acestea contribuie la reglarea temperaturii și la reducerea stresului;
  4. Dacă păsările sunt crescute în adăposturi închise, este necesară o ventilație corespunzătoare a acestuia, care, contribuie la eliminarea excesului de umiditate și a amoniacului care are efect iritant asupra sistemului respirator al păsărilor;
  5. Păsările trebuie să dispună de spațiu suficient în țarc și în adăpost pentru a se mișca liber, aspect important pentru bunăstarea lor;
  6. Menținerea unui așternut uscat în adăpostul păsărilor este esențială, deoarece umiditatea excesivă poate accentua disconfortul termic și favoriza apariția infecțiilor;
  7. Alimentație echilibrată - dieta păsărilor ar trebui să includă fructe și legume proaspete, care contribuie atât la hidratare, cât și la aportul de vitamine necesare; hrănirea trebuie să se realizeze dimineața devreme și seara târziu, atunci când temperaturile sunt mai scăzute;
  8. Utilizarea de acidifianți în apa de băut - se recomandă, ori de câte ori este posibil, adăugarea de substanțe acidifiante în apa de băut a păsărilor, care pot ameliora problemele digestive prin menținerea unui pH nefavorabil dezvoltării agenților patogeni în intestin;